Dragerschapstest UMCG

Vanaf half mei bieden wij de DNA-dragerschapstest aan. Deze test, ontwikkeld door het UMCG, maakt het voor stellen mogelijk om al vóór de zwangerschap te laten onderzoeken of er een verhoogde kans is op het krijgen van een ernstig ziek kind.

De DNA-dragerschapstest onderzoekt dragerschap van zeventig ernstige erfelijke ziektes. Deze ziektes zijn aangeboren of beginnen op jonge leeftijd. Ze leiden tot ernstige lichamelijke problemen en verstandelijke beperkingen veroorzaken soms pijn, zijn moeilijk of niet behandelbaar en kunnen leiden tot vroeg overlijden.

De dragerschapstest onderzoekt in het bloed van beide partners of zij drager zijn van dezelfde ernstige erfelijke ziekte. De kans dat zowel de man als de vrouw drager is van dezelfde erfelijke ziekte is 1 op 150. Wanneer dit het geval is, dan is de kans dat een baby die ziekte daadwerkelijk krijgt steeds 25 procent. Deze stellen worden verwezen naar het UMCG voor advies en hulp bij de beslissing wat te doen met deze uitslag.

Heeft u een partner en een kinderwens? En interesse in het doen van de DNA- dragerschapstest? Maak dan samen met uw partner een afspraak. De kosten voor de afspraak bedragen 56,39 euro. Een afspraak kunt u maken door het Contactformulier op de website in te vullen met uw naam en telefoonnummer en met de boodschap dat u een afspraak wilt maken voor een dragerschapstest. De assistente neemt dan telefonisch contact met u op.

Wilt u eerst meer informatie? Zie: https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Afdelingen/Genetica/patienten/erfelijkheid/dragerschapstest/Paginas/default.aspx


28-05-2018